قطعا همه ما رفلاکس معده را تجربه کرده ایم و از آزاری که می تواند ایجاد کند باخبریم، اما رفلاکس معده چیست؟ اگر طولانی مدت ادامه پیدا کند چه عوارضی دارد؟ درمان گیاهی رفلاکس معده چیست؟ و بسیاری از سوالات دیگر وجود دارند که در اینجا می خواهیم به آن ها پاسخ دهیم.
-
زیره سیاه،100گرم103,000 تومان
-
آبلیمو خانگی 100 درصد طبیعی 1 لیتر105,000 تومان
-
دمنوش زنجبیل 100 گرم53,000 تومان
-
دمنوش سنبل ختایی اعلا و درجه 188,000 تومان – 163,000 تومان
-
ریشه شیرین بیان صددرصد طبیعی ، 100 گرم79,000 تومان
-
عرق خارمریم (مارتیغال) 1 لیتر75,000 تومان
-
دمنوش گل ختمی زرد درجه 1- 100 گرم89,000 تومانامتیازدهی 5.00 از 5 در 1 امتیازدهی مشتری
-
فروش ویژه محصول تخفیف خوردهسرکه سیب اعلا 1 لیتر
99,000 تومانقیمت اصلی 99,000 تومان بود.79,000 تومانقیمت فعلی 79,000 تومان است. -
پودر خردل زرد 100 گرم95,500 تومان
-
جوش شیرین 100 گرم56,000 تومان
-
فروش ویژه محصول تخفیف خوردهعرق بادرنجبویه اعلا 1 لیتر
89,000 تومانقیمت اصلی 89,000 تومان بود.79,000 تومانقیمت فعلی 79,000 تومان است. -
فروش ویژه محصول تخفیف خوردهعرق رازیانه اصل 1 لیتر
88,000 تومانقیمت اصلی 88,000 تومان بود.77,000 تومانقیمت فعلی 77,000 تومان است.
رفلاکس معده چیست؟
رفلاکس در لغت به معنی بازگشت است و رفلاکس معده یعنی محتویات معده از طریق مری به سمت بالا بازگردد، مری عضله ای تنگ کننده است و غذا پس از عبور از آن به معده می رسد، بعد از این اتفاق مری تنگ می شود و از برگشت غذا و اسید معده به خود جلوگیری می کند، وقتی این عضله دچار ضعف شود یا در مواقع نامناسب باز شود رفلاکس معده اتفاق می افتد و احساس سوزش سر دل اولین نشانه آن است.
شدت رفلاکس متفاوت است و به میزان مشکل مری(LES) بستگی دارد، در اکثر مواقع درمان گیاهی رفلاکس معده جوابگوی این بیماری است اما در مواقع نادری هم بیماری می تواند به حدی برسد که به عمل جراحی نیاز داشته باشد.
رفلاکس خاموش چیست؟
این رفلاکس می تواند آسیب های زیادی به حلق و حنجره بزند و چون علائم رفلاکس معده را ندارد تشخیص داده نمی شود، به همین دلیل به آن رفلاکس خاموش می گویند.
علل به وجود آمدن رفلاکس معده چیست؟
- فتق حجاب حاجز
در فتق حجاب حاجز معده از طریق بخش کوچکی به نام دیافگرام وارد سینه می شود و درواقع بخش بالایی معده به سمت بالا حرکت می کند، دیافگرام ماهیچه ای است که شکم را از سینه جدا می کند، ارتباط آن با رفلاکس معده از این جهت وجود دارد که این بیماری باعث می شود محتویات معده راحت تر وارد مری شوند.
سرفه، استفراغ، چاقی، بارداری و رگ به رگ شدگی یا کار فیزیکی شدید می تواند باعث ایجاد فتق حجاب حاجز شود که بیشتر در سنین میان سالی اتفاق می افتاد اما برای تمام سنین امکان بروز دارد. - رژیم غذایی
غذا ارتباط مستقیمی با معده دارد و اولین دلایل بیماری های معده را می توان در غذا پیدا کرد، غذاهای خاصی مانند شکلات، نعنا، یا غذاهای سرخ شده می توانند باعث رفلاکس معده شوند، قهوه و نوشیدنی های الکلی هم در این اتفاق تاثیر بسیاری دارند.
از طرف دیگر پرخوری یا سریع غذا خوردن می تواند باعث تشدید رفلاکس شود. - سیگار کشیدن
- چاقی
- بارداری
- دراز کشیدن بعد از غذا خوردن
- فشار روانی و استرس
- پوشیدن لباس های تنگ
علائم رفلاکس معده چیست؟
- سوزش سر دل: در رفلاکس معده حس سوزش در بالای معده و حلق احساس می شود.
- طعم ترش یا تلخ: دهان شما طعم ناخوشایندی به خود می گیرد که به دلیل بالا آمدن اسید معده است.
- برگشت آب و مواد غذایی از معده به دهان
- حالت تهوع
- سرفه و آروغ زدن های مکرر
- بالا رفتن مقدار بزاق دهان
رفلاکس معده در نوزادان
اکثر نوزادان دچار این درد هستند و حتی ده درصد از این نوزادان تا یک سالگی تحت تاثیر رفلاکس می مانند، علائم رفلاکس معده در کودکان به شرح زیر است:
- امتناع از خوردن
- سکسکه
- عق زدن و حس خفگی
- مشکل خواب
- کاهش وزن و رشد ضعیف
- خم کردن پشت خود در طول یا بعد از غذا
- سرفه های مکرر
- مشکل در بلع
داروی گیاهی رفلاکس معده
داروهای ضد اسید برای کاهش و درمان اسید معده مشکلات زیادی برای بیماران ایجاد می کنند و استفاده بلند مدت از آن ها باعث عوارض جانبی مانند اسهال و متابولیسم متفاوت کلسیم، تغییراتی در هضم و استفاده از کلسیم در بدن و همچنین باعث جمع شدن منیزیم در بدن می شوند که برای کلیه بسیار مضر است.
بهترین راه درمان گیاهی رفلاکس معده است که در اینجا آن ها را معرفی می کنیم.
سرکه سیب برای درمان رفلاکس معده
برای درمان گیاهی رفلاکس معده اولین پیشنهاد ما سرکه سیب است، اسید موجود در سرکه به هضم غذا کمک می کند و اسید معده را هم ایده آل می کند، برای این درمان باید چند ماه وقت بگذارید و قبل از هر وعده غذایی آن را مصرف کنید.
برای مصرف سرکه سیب، یک یا دو قاشق چای خوری از آن را در لیوان آب گرمی بریزید و نیم ساعت قبل از غذا میل کنید، در زمان های سوزش معده می توانید سرکه را در آب سرد یا ولرم بریزید و مصرف کنید.
خردل زرد برای درمان گیاهی رفلاکس معده
اگر به طور ناگهانی و شدیدا دچار رفلاکس معده شدید یک قاشق چای خوری خردل زرد بخورید و اگر برایتان سخت است آن را در آب حل کنید، خردل زرد اسید معده را خنثی می کند هرچند در مواقع نادری سوزش معده را در برخی بدتر می کند.
جوش شیرین برای درمان رفلاکس معده
مصرف جوش شیرین برای درمان گیاهی رفلاکس معده باید با دقت فراوان باشد زیرا به دلیل وجود سدیم در ترکیب آن باعث افزایش فشار خون می شود پس کسانی که فشار خون بالایی دارند بهتر است از درمان دیگری استفاده کنند، از طرف دیگر نباید مصرف آن طولانی مدت شود.
برای استفاده نصف قاشق چای خوری جوش شیرین را در یک لیوان آب بریزید و آن را میل کنید، جوش شیرین نسبت به دیگر درمان ها سرعت بیشتری دارد.
گل ختمی در درمان سوزش معده
دو قاشق غذاخوری از ریشه خشک شده گل ختمی را در یک چهارم لیوان آب بریزید و بگذارید یک شب بماند، روز بعد آن را میل کنید، گل ختمی زرد خواص ضد التهابی و تسکین دهنده برای معده و مری دارد.
ریشه شیرین بیان برای درمان رفلاکس معده
این مکمل غذایی خواص درمانی مختلفی دارد که علاوه بر کاهش اسید معده از روده هم محافظت می کند و التهاب معده را هم کاهش می دهد، قبل از مصرف شیرین بیان اگر بیماری خاصی دارید حتما به پزشک خود اطلاع دهید.
برای مصرف کافیست نصف قاشق چای خوری از پودر را در لیوانی آب بریزید و بیست دقیقه قبل از هر وعده غذایی مصرف کنید، این کار برای یک یا دو وعده در روز و در طول یک هفته می تواند کافی باشد.
بادرنجبویه در درمان رفلاکس معده
برای درمان گیاهی رفلاکس معده می توانید از بادرنجبویه هم استفاده کنید که علاوه بر درمان رفلاکس مانع نفخ معده و روده هم می شود، برای مصرف این گیاه که می توانید شربت آن را هم درست کنید بیش از یک تا دو قاشق غذاخوری استفاده نکنید، همچنین می توانید از عرق بادرنجبویه استفاده کنید.
رازیانه برای درمان گیاهی رفلاکس معده
رازیانه برای از بین بردن اسپاسم معده این گیاه بسیار توصیه می شود زیرا اثرات ضدالتهابی هم دارد، در مصرف آن می توانید هم به شکل جویدن دانه های رازیانه آن را استفاده کنید که نصف قاشق چای خوری برای جویدن کافیست و هم می توانید آن را در آب جوش بریزید و ده دقیقه بعد مصرف کنید، البته دقت کنید که بیشتر از یک قاشق غذاخوری نشود، چند روز، حداقل تا از بین رفتن حس سوزش، برای این کار کافیست و روزانه دو یا سه بار باید مصرف شود.
زیره برای درمان گیاهی رفلاکس معده
زیره که اسید و گاز معده را کاهش می دهد باعث تحریک هضم هم می شود و به درمان رفلاکس معده کمک می کند.
برای مصرف این گیاه یک قاشق چای خوری از آن را در لیوانی آب جوش بریزید و کمی صبر کنید، سپس دانه های آن را بگیرید، می توانید بعد از وعده های غذایی مختلف این گیاه را مصرف کنید و در غذا هم از ادویه آن استفاده کنید.
آب گرم و آبلیموی تازه برای جلوگیری از بالا آمدن اسید معده
این ترکیب بی خطر که به سادگی در تمام خانه ها پیدا می شود شاید راه حل مناسبی باشد، کافیست صبح قبل از هرچیز یک لیوان آب گرم و آبلیمو میل کنید و بیست دقیقه بعد به سراغ صبحانه بروید، در این صورت معده می تواند اسید خود را متعادل کند.
خار مریم برای درمان موقت سوزش سردل
خار مریم سرشار از کلسیم است و برای رفلاکس بسیار مفید است، اما توجه کنید که بیش از 200 گرم از شیره آن را نباید مصرف کرد.
جهت خرید دمنوش خار مریم و یا عرق خار مریم کلیک کنید.
زنجبیل برای درمان گیاهی رفلاکس معده
زنجبیل که برای درمان حالت تهوع بسیار مناسب است در درمان بیماری های مختلف معده هم استفاده می شود و برای درمان سوزش معده مناسب است، زنجبیل را می توانید در داخل غذاهای مختلف استفاده کنید و به این شکل مصرف خوشمزه تری از دارو خواهید داشت.
آب آلوئه ورا برای درمان رفلاکس معده
نباید آب آلوئه ورا را زیاد مصرف کرد زیرا می تواند اثر ملین داشته باشد اما قطعا تاثیر زیادی در کاهش رفلاکس معده دارد فقط کافیست قبل از هر وعده غذایی یک چهارم لیوان از آن را بنوشید، توجه کنید که فاصله ای نیم ساعته بین مصرف آلوئه ورا و خوردن غذا باشد.
نارون لغزنده برای رفع رفلاکس معده
یک قاشق غذا خوری از پودر گیاه نارون را در فنجانی آب داغ بریزید و چند دقیقه صبر کنید، سه بار در روز می توانید از این روش استفاده کنید و تا زمانی که نشان بهبودی را ببینید ادامه دهید.
به دلیل وجود خواص تسکین دهنده در این گیاه به مری و معده شما کمک خواهد کرد و اثر ضد التهابی هم خواهد گذاشت.
سنبل ختایی در درمان رفلاکس معده
برای مصرف سنبل ختایی باید آن را با عصارهی سیر و هویج و رازیانه ترکیب کنید و سه بار در روز استفاده کنید، توجه کنید که هر بار مصرف نباید بیش از یک میلی لیتر باشد.
بابونه برای درمان گیاهی رفلاکس معده
بابونه که سبب کاهش التهاب می شود نباید زیاد مصرف شود زیرا می تواند باعث بروز حساسیت شود، یک قاشق غذاخوری از این گیاه را می توانید سه بار در روز مصرف کنید.
جویدن آدامس برای کاهش رفلاکس معده
آدامس بر خلاف اکثر درمان های توصیه شده بعد از مصرف غذا به شما کمک می کند، سی دقیقه بعد از هر وعده با جویدن آدامس که نباید نعنایی باشد می توانید ترشح بزاق را افزایش دهید که بخاطر خاصیت قلیایی باعث کاهش اسید معده می شود.
جلبک دریایی فوکوس
این گیاه که به هضم غذا کمک می کند و یبوست را از بین می برد به سیستم گوارش بسیار کمک می کند و برای درمان گیاهی رفلاکس معده گزینه خوبی است، اما عوارض جانبی مثل مسمویت ید را در پی دارد، این گیاه 5 تا 10 میلی گرم و به شکل کپسول مصرف می شود و می توان سه بار در روز آن را مصرف کرد اما توجه کنید که بیشتر از 10 میلی گرم نشود.
آنتی اکسیدان ها
ویتامین های E، A وC از بازگشت اسید معده جلوگیری می کنند و می توانید از طریق مکمل ها و مولتی ویتامین های مختلف آن ها را دریافت کنید اما بهترین راه دریافت آن ها خوردن میوه ها و ماهی است.
رفلاکس معده شدید و مزمن
اگر معده شما با درمان گیاهی و گذر زمان بهتر نشد باید به پزشک مراجعه کنید زیرا ممکن است مشکل شما بسیار حادتر شده باشد، برای تشخیص بهتر از آندوسکوپی که دوربینی است چراغ دار و آن را به داخل مری می فرستند استفاده می شود تا دکتر بتواند بافت مری را مشاهده کند، البته ممکن است از آزمایش دستگاه گوارش فوقانی هم استفاده شود که در آن عکس برداری با اشعه ایکس انجام می شود و در آن مری، معده و بخش بالایی روده کوچک نشان داده می شوند.
آزمایش دیگری هم به نام آزمایش مانومتری و امپدانس مری وجود دارد که برای بیمارانی که تشخیص در آن ها سخت است انجام می شود .
جراحی رفلاکس معده
خیلی کم پیش می آید که نیازی به جراحی وجود داشته باشد و آن زمانی اتفاق می افتد که تمام راه ها و درمان ها امتحان شده باشند و آخرین راه باقی مانده جراحی باشد.
فوندوپلیکاسیون نام جراحی خاصی است که در آن فشار مری را افزایش می دهند، یکی دیگر از روش های جدید جراحی استفاده از الکترودهایی است که زخم های LES را بهبود می بخشند.
عوارض رفلاکس معده بلند مدت
اگر به رفلاکس معده توجه نکنید در طولانی مدت باعث ایجاد زخم در مری و خون ریزی آن می شود، مری ممکن است باریک تر شود و یا بسته شود، برخی افراد دچار بیماری مری بارت می شوند که همین خطر ابتلا ب سرطان مری را افزایش می دهد.
چند نکته درمورد رفلاکس معده
برای جلوگیری از این بیماری بهتر است گیاهانی که برای معده بهتر هستند استفاده کنید سیب و بادام برای معده بسیار مفیدند و ماست در رژیم غذایی می تواند به اسید معده شما کمک کند، غذای سنگین نخورید و وزن اضافی خود را کاهش دهید، اگر هیچ مشکل خاصی نبود سعی کنید عامل یا غذایی که سبب رفلاکس معده شما شده بیابید.
از عوامل تشدید کننده رفلاکس معده که گفته شد پرهیز کنید و سعی کنید از خوابیدن بعد از غذا پرهیز کنید، و اینکه توجه کنید تحقیقات نشان داده اگر در وقت خواب به سمت راست خود بخوابید رفلاکس معده افزایش پیدا می کند.
سوالات متداول
چه داروهایی باعث رفلاکس معده می شوند؟
برخی از داروها ممکن است باعث تشدید رفلاکس معده شوند، مانند داروهایی که دارای استروژن هستند و برای خانم ها بعد از یائسگی تجویز می شود، این داروها باعث شل شدن دریچه فوقانی معده می شوند.
برخی دیگر از داروها مانند داروهای رفع پوکی استخوان هم باعث التهاب و آسیب به مری می شوند.
بیماری آسم و مصرف داروهای ضدالتهاب غیراستروئیدی هم می توانند باعث ایجاد سوزش سر دل شوند.
بهترین راه برای کسانی که بیماری خاص دارند و داروهای خاصی مصرف می کنند مشورت با پزشک معالج است.
آیا عوامل وراثت در ایجاد رفلاکس معده موثر است؟
طبق تحقیقات انجام شده وراثت نقش مهمی در تمام بدن انسان دارد و در رفلاکس معده هم این نقش وجود دارد، به عبارتی دیگر بعضی افراد به طور ارثی قابلیت رفلاکس معده بیشتری دارند و مری آن ها حساس تر است.
آیا یبوست باعث رفلاکس معده می شود؟
یبوست باعث افزایش فشار درون روده و معده می شود و در نتیجه رفلاکس معده را تشدید می کند و می تواند باعث ایجاد رفلاکس معده هم باشد.
شکل غذا خوردن صحیح برای جلوگیری از رفلاکس معده چیست؟
لقمه های بزرگ برندارید و به آرامی غذا میل کنید، اجازه دهید معده غذا را هضم کند، 3 الی 4 ساعت قبل از خواب هم چیزی نخورید و اگر معده شما حساس شده است تا مدتی از خوردن غذاهایی که باعث سوزش سر دل می شوند پرهیز کنید، غذهایی مثل گوجه فرنگی و مرکبات که اسید زیادی دارند و یا غذاهای تند برای شما مناسب نیستند.
آیا رفلاکس معده بیماری خطرناکی است؟
بیشتر مواقع این بیماری آزاردهنده است تا خطرناک و با درمان های ساده رفع می شود اما در مواقع بسیار نادر که بیماری درمان نمی شود می تواند خطرناک باشد، در این مواقع باید به دکتر مراجعه کرد و آزمایش های لازم را انجام داد شاید نیاز به عمل جراحی باشد