سرطان پروستات دومین بیماری رایج در مردان

فهرست مطلب

سرطان پروستات زمانی اتفاق میفتد که گروهی از سلولهای پروستات به طور غیرقابل کنترل تکثیر شوند، میزان رشد این سرطان در بعضی افراد به قدری آهسته است که هیچ مشکلی نداشته و تاثیری بر طول عمر فرد ندارد، بعضی از انواع این سرطان سرعت رشد خیلی زیادی داشته و میتواند در بخش های مختلف بدن پخش شود، افراد مبتلا حتما باید سریعا به پزشک مراجعه کرده و تحت درمان قرار گیرند.
از انواع دیگراین بیماری هیپرپلازی خوش خیم سرطان است که بعد از مدتی میتواند منجر به کاهش میزان گلبول های قرمز فرد مبتلا شود.
سرطان پروستات بعد از سرطان ریه، دومین بیماری و سرطان رایج در مردان است.
اخیرا با توجه به تحقیقاتی انجام شده 5 نوع سرطان پروستات وجود دارد:
1) عصب و غدد
2) سرطان غده ای پروستات
3) سلول پایه
4) سلول انتقالی
5) سرطان های سارکوم پروستات

سرطان پروستات

پروستات چیست؟

پروستات یا prostate به اندازه یک گردوی کوچک بوده و عضوی ازدستگاه تناسلی مردان است، این غده سفت در ابتدای مجرای ادارای قرار گرفته و در باروری مردان دارای نقش مهمی است.
قسمتی از غده پروستات از بافت غددی و قسمتی دیگر از بافت عضلانی-همبندی تشکیل شده است، ترشحات غده پروستات تقریبا 30 درصد از منی را تشکیل میدهد و حالت ژلاتینی منی به خاطر ترشحات قلیایی است که در توسط این غده حین انزال به منی افزوده میشود.
وزن غده پروستات در یک فرد سالم و معمولی حدود 25-20 گرم است، در کودکی اندازه این غده کوچک بوده و با ترشح هورمون تستوسترون و به بلوغ رسیدن فرد غده پروستات نیز بزرگ میشود زمانیکه فرد به 20 سالگی برسد اندازه این غده تقریبا به یک اندازه ثابت میرسد و تا 50-40 سالگی به همین اندازه ثابت باقی میماند.
غده های بدن دو نوع میباشند: غدد درون ریز، غدد برون ریز
از آنجاییکه ترشحات غده پروستات از طریق مجاری به بیرون از بدن میریزد، در این تقسیم بندی جز غدد برون ریز حساب میشود.
ترشحات به همراه اسپرم ها در کیسه های منی ذخیره شده و در آمیزش اسپرم ها را حمل میکند و حالت قلیایی ایجاد شده باعث میشود تا اسپرم ها در محیط اسیدی واژن تخریب نشده و بتوانند خود را به رحم برسانند.
سه نوع بیماری پروستات میتواند وجود داشته باشد که دو نوع آنها خوش خیم بوده و زندگی فرد را به خطر نمی اندازد و دیگری بدخیم است، این سه بیماری علایم مشابهی داشته و در بعضی مواقع اشتباه تشخیص داده میشوند.
این سه نوع بیماری عبارتند از:
پروستاتیت ( ناشی از عفونت میکروبی)، هایپرپلازی خوش خیم سرطان (بزرگی هوش خیم پروستات)، سرطان پروستات ( بدخیم و شدید)

پروستات چیست

سرطان پروستات عصب و غدد

این سرطان شامل دو نوع سرطان پروستات سلول کوچک و سرطان پروستات سلول بزرگ است.
سرطان سلول های کوچک به صورت تهاجمی رشد کرده و سریع در بخش های مختلف بدن گسترش می یابد.
سرطان سلول بزرگ نیز به صورت تهاجمی رشد کرده و سریعا به بخش های مختلف بدن گسترش می یابد، به دلیل نادر بودن این سرطان چگونگی پیشرفت آن مشخص نشده و تحقیقات زیادی روی این موضوع انجام نگرفته است.

سرطان های غده ای پروستات

این نوع سرطان از سلول های اپیتلیال غده در پوشش پروستات ایجاد میشود و شامل سه نوع سرطان مجرای پروستات، سرطان مخاط پروستات، سرطان سلول حلقه ای.

سرطان مجرای پروستات معمولا نزدیک مجرای ادرار ایجاد شده و مجرای ادرار را تنگ میکند در نتیجه فرد مبتلا در ادرار خود خون مشاهده میکند، در این نوع از سرطان پروستات PSA تولید میکنند ولی زمانی قابل تشخیص است که سرطان در مجرا گسترش پیدا کند.

سرطان مخاط پروستات نیز بسیار نادراست و میتواند منجر به افزایش میزان PSA در خون شود، به دلیل نادر بودن این نوع سرطان تحقیقات زیادی روی آن انجام نگرفته است، این نوع سرطان بسیار تهاجمی بوده و درمان های شایع پروستات به این نوع از سرطان پاسخ نمیدهد.
سرطان سلول حلقه ای معمولا از مثانه یا معده شروع میشود تا اینکه به پروستات میرسد، این نوع از سرطان میتواند بسیار تهاجمی باشد و همچنین میزان تولید PSA در بدن بیشتر میشود.

سرطان سلول پایه بسیار نادر است و میتواند آنقدر بزرگ باشد که مجرای ادراری را تنگ کرده و باعث ایجاد مشکلاتی در ادرار و نیز خونی شدن ادرار شود،
سرطان سلول انتقالی از مجرای ادراری شروع می شود، این نوع سرطان میتواند از مثانه نیز شروع شده و در نهایت به پروستات گسترش یابد، میزان PSA میتواند کم یا زیاد شود، افراد مبتلا در ادرار خود خون مشاهده کرده ومشکلاتی در این عمل خواهند داشت.

سرطان های سارکوم پروستات دو نوع لیومیوسارکوم و رابدومیوسارکوم میباشد و از سلولهای عضلانی صاف پروستات ( سلولهای مزانشیمی پروستات) تشکیل میشوند
لیومیوسارکوم در برگسالان رایج ترین نوع سارکوم پروستات میباشد و بیشتر در مردان 40 ساله و چهل سال به بالا دیده میشود، این نوع سرطان نیز تهاجمی بوده و حتی در کودکان و مردان جوان نیز مشاهده شده است، در افراد مبتلا به این نوع سرطان مشکلات ادراری و خونریزی در ادرار مشهود است ، لیومیوسارکوم میتواند به سایر قسمتهای بدن نیز گسترش یابد.
رابدومیوسارکوم نیز نوعی از سرطان نادر پروستات و بسیارتهاجمی است در بزرگسالان و کودکان یافت میشود، مردان و پسران مبتلا دارای PSA در خون هستند، مجرای ادراری تنگ منجر به ایجاد مشکلات ادراری شود.

سرطان های غده ای پروستات

علایم سرطان پروستات:

تشخیص این بیماری در مراحل اولیه امکان پذیر نیست و میتواند سالها بدون علامت بماند، به دلیل اینکه علایم زودرسی در این بیماری دیده نمیشود و اطراف توده سرطانی هیچ عضو حساسی نیست که فشار وارد کرده و احساس درد ایجاد کند.
در افرادی که به این بیماری مبتلا هستند یکسری علایم رایج وجود دارد که میتوان با مشاهده این علایم به پزشک مرجعه کرد این علایم عبارتند از:
تکرر ادرار در هنگام شب، نیاز به دفع ناگهانی ادرار
قطع در هنگام دفع ادرار و سختی آغاز ادرار
ضعیف بودن جریان ادرار و یا قطره قطره جاری شدن آن
سوزناک بودن ادرار
وجود خون در ادرار یا منی
احساس فشار یا احساس درد در ناحیه مقعد
احساس درد یا احساس سفتی ناحیه پایین کمر، لگن و ران
کاهش وزن
احساس درد در ناحیه آلت تناسلی
احساس درد در ناحیه استخوانی
برخی مواقع داشتن این علایم به منزله وجود این سرطان نیست بیماری التهاب پروستات و بزرگ شده خوش خیم پروستات نیز میتواند همین علایم را به دنبال داشته باشد.

راه های تشخیص وجود سرطان پروستات:

پزشک از طریق راست روده، پروستات را لمس میکند و وجود توده ناشی از التهاب آن را تشخیص میدهد به این روش تشخیص معاینه رکتال دیجیتال میگویند.
غده پروستات، پروتئین PSA تولید میکند اگر میزان این ئروتئین بشتر باشد بدین معنی است که احتمال ایجاد این سرطان موجود است، میتوان از طریق آزمایش قندخون میزان PSA را اندازه گیری کرد.
بخشی از بافت پروستات را جهت آزمایشات پاتولوژیکی برمیدارند و از طریق نمونه برداری وجود سرطان پروستات مورد بررسی قرار میگیرد.
میتوان از طریق سونوگرافی ترنس رکتال نیز به وجود این بیماری پی برد، اغلب این آزمایش به همراه نمونه برداری است.

راه های تشخیص وجود سرطان پروستات:

دلایل ابتلا به سرطان پروستات

دلایل اصلی ابتلا به این بیماری تا به حال به طور دقیق مشخص نشده است ولی از عوامل مختلفی که در این مورد نقش دارند میتوان به موارد زیراشاره کرد.

سن

هر چه سن افراد بالاتر می رود خطر ابتلا بهاین بیماری بیشتر میشود.

چاقی

افراد چاق بیشتر در معرض خطر ابتلا به این بیماری هستند.

ژنتیک

مطالعات انجام شده بر روی سرطان نشان داده که اکثر افرادی که در خانواده خود پدر یا برادرشان دچار این بیماری بوده احتمال ایجاد سرطان پروستات در این فرد بیشتر است.
مطالعات نشان میدهد افرادی که مبتلا به این بیماری میشوند اکثرا دارای ژن BRCA2 هستند.

بیماری های مقاربتی

سابقه داشتن بیماریهای مقاربتی میتواند نقش موثری داشته باشد، در یک مطالعه انجام شده مشخص گردید که در افرادی که قبلا به سوزاک ( یک بیماری مقاربتی که از عفونت ناشی از باکتری Neisseria gonorrhoeae ایجاد میشود) مبتلا بودند احتمال اینکه به این بیماری مبتلا شوند زیاد است.

رژیم غذایی

مطالعات انجام شده حاکی از آن است که رژیم غذایی خود میتواند تاثیر بسزایی در ایجاد این بیماری داشته باشد، رژیم غذایی سالم مثل مصرف سبزیجات و میوه جات فعالیت های ورزشی تاثیر ژن و یا ژن های کمک کننده برای تشکیل این بیماری را کم میکند و بالعکس در مردانی که گوشت زیادی مصرف میکنند احتمال مبتلا شدن آنها به این بیماری زیاد است.

می توانید با مطالعه متن درمان گیاهی سرطان پروستات اطلاعات زیادی درباره گیاهان دارویی، روغن های گیاهی، عرقیات گیاهی، دمنوش گیاهی و برخی میوه ها وسبزیجات مهم و مفید در این بیماری داشته باشید.

چون هورمون تستوسترون در ایجاد این بیماری نقش دارد باید مصرف غذاهایی که باعث افزایش ترشح این هورمون میشوند کم کرد.

شغل

افرادی که باتری، لاستیک، کادومیوم و… سروکار دارند احتمال مبتلا شدن آنها به این بیماری بیشتر است.

داروها

مصرف برخی از داروهای ضدالتهاب ، کاهنده کلسترول و تری گلیسیرید میتواند احتمال مبتلا شدن به این بیماری را کم کند.
کمبود ویتامین بدن :کمبود ویتامین D در بدن ، خطر ابتلا به این بیماری را افزایش میدهد.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *