22 گیاه خاردار دارویی و خواص شگفت انگیز آنها

فهرست مطلب

گیاهان خاردار دارویی بسیاری وجود دارند که وقتی در طبیعت آن ها را می بینیم ممکن است بی توجه از کنارشان رد شویم، آشنا شدن با این گیاهان علاوه بر اینکه می تواند در درمان مشکلات مختلف به ما کمک کند باعث آشنا شدن با این گیاهان هم می شود، شاید وقتی به طبیعت برای گردش می روید آن ها را ببینید و جمع کنید.
در ادامه این گیاهان خاردار را که در طب سنتی جایگاه ویژه ای دارند معرفی می کنیم.

22 گیاه خاردار دارویی و خواص شگفت انگیز آنها

خارخاسک (نام علمی: Tribulusterrestris)

خارخاسک نام گیاهی بوته ای است که طبعی گرم و خشک دارد، این گیاه از خانواده اسفندهاست و در اواخر تابستان آن را برداشت می کنند، فواید بسیاری که برای خارخاسک شمرده می شوند باعث شده است تا در گروه گیاهان دارویی قرار بگیرد و در طب سنتی ارزشمند باشد، این گیاه درد و التهاب را کاهش می دهد، برای کاهش قندخون استفاده می شود و می تواند درد قفسه سینه را درمان کند، این گیاه در درمان اگزما، ناباروری زنان، مشکلات مختلف قلبی، بزرگ شدن پروستات، مشکلات کیسه صفرا، از بین بردن عارضه های مربوط به پیری، درمان پی سی او و درمان مشکلات پوستی مختلف موثر است.

خارخاسک (نام علمی: Tribulusterrestris)

خارشتر(نام علمی Aihagi)

خارشتر بوته هایی نیمه درختچه و نیمه چوبی دارد که حدودا تا 150 سانت می توانند رشد کنند، این گیاه که خاصیتی ادرار آور دارد می تواند سیاه سرفه، تب ولرز و مشکلات مختلف مربوط به سرماخوردگی را رفع کند، دمنوش خارشتر طبع سردی دارد و سنگ کلیه و مثانه را از بین برده صفرا را کاهش می دهد.

خارشتر(نام علمی Aihagi)

شکر تیغال (نام علمی: Echinops)

شکرتیغال گیاهی چند ساله است که نام های دیگری مانند شکرتیار، شکرکه، تیغ قندک و خارشکر هم دارد، این گیاه همان طور که از نامش پیداست شیرین و لعاب دار است و گونه های بسیار زیادی از آن در ایران پیدا می شود، این گیاه طبعی سرد و تر دارد و در کاهش تب بسیار موثر است، تکرر ادرار را درمان می کند، ضد سرطان است و به عنوان مسکن و ملین کاربرد دارد، شکرتیغال عضلات را هم تقویت می کند و در درمان سرفه تاثیر بسزایی دارد.

شکرتیغال با نام های مختلف شکرتیار، تیغ قندک و خارشکر هم شناخته می شود و به سرعت هم در آب حل می شود، این گیاه که در ایران شکل های مختلفی دارد می تواند در درمان برخی بیماری ها موثر باشد، از جمله این بیماری ها می توان به سرفه یا مشکلات مختلف مربوط به دستگاه تنفسی مانند آسم، افسردگی و سوزش سردل، کاهش دردهای معده، کاهش امکان ابتلا به سرطان و تقویت حافظه اشاره کرد، شکرتیغال خاصیتی آنتی اکسیدانی دارد و توسط حشره ای به نام خزوکک درست می شود.

شکر تیغال (نام علمی: Echinops)

آلوئه ورا (نام علمی: Aloe vera)


آلوئه ورا گیاهی سرشار از فواید مختلف است که برگ های آن کلفت هستند و تیغ های کوچکی روی آن ها وجود دارد، این گیاه ماده ای ژلاتینی در خود دارد که به عنوان ژل آلوورا شناخته می شود و برای پوست، مو و کل بدن بسیار مفید است، این گیاه مشکلات دهان و دندان را برطرف می کند، بواسیر را درمان می کند، برای از بین بردن آثار آفتاب سوختگی معجزه می کند و می تواند در درمان مشکلات پوستی مانند آکنه موثر باشد.
برای بهبود هضم، افزایش سطح ایمنی بدن، از بین بردن سلول های سرطانی و مقابله با آن ها، کاهش درد آرتروز، افزایش رشد مو و کاهش التهاب های مختلف مفصلی و عضلانی می توانید از ژل آلوئه ورا و یا روغن آلوئه ورا استفاده کنید.

آلوئه ورا (نام علمی: Aloe vera)

بابا آدم (نام علمی: Arctium)

بابا آدم با نام های مختلف باردان، فیلگوش، آراقیطون، پینه خاله و علف پیرزن گیاهی خاردار است که در درمان رماتیسم، نقرس، ناراحتی های معده، مشکلات مربوط به پوست مانند اگزما و کاهش سرفه موثر است، این گیاه که طبعی سرد و خشک دارد می تواند زخم ها را درمان کند و به کاهش کم خونی کمک کند، برای درمان کچلی و به طور کلی رفع ریزش مو می توانید از بابا آدم استفاده کنید، علاوه بر این خواص ضد عفونی کننده این گیاه در درمان مشکلات دستگاه تنفس یا دستگاه گوارش موثر است.

جهت خرید عرق بابا آدم کلیک کنید.

بابا آدم (نام علمی: Arctium)

دیوخار (نام علمی: Lyciumbarbarum)

دیو خار گیاهی پر از خار است که از خانواده بادنجانیان به حساب می آید و به آن سفیدخار یا خفچه هم می گویند، این گیاه که در زمان های قدیم به آن پیل زهره هم می گفتند شکلی مانند درختچه دارد و می تواند تا چهار متر هم رشد کند، از دیوخار برای از بین بردن سنگ کلیه و سنگ مثانه استفاده می کنند زیرا خاصیتی ادرار آور دارد، البته این گیاه مسهل هم هست و در دوران سرماخوردگی می تواند عوارض بیماری را کاهش دهد، از دیوخار برای برطرف کردن تشنج، سیاه سرفه، خلط آوری و خواب آوری استفاده می کنند.

دیوخار (نام علمی: Lyciumbarbarum)

خارمریم (نام علمی: Silybummarianum)

خارمریم یا مارتیغال گیاهی خودرو است که گل هایی قرمز و بنفش دارد، این گیاه که تا 200 سانتی متر هم می تواند رشد کند در ساختن داروهای مختلف هم کاربرد دارد و حتی به عنوان غذا هم شناخته می شود، از خواص این گیاه به این موارد می توان اشاره کرد: محافظت از قلب، خاصیتی ضد سرطان، کاهش کلسترول خون، محافظت از کبد، پیشگیری از دیابت، مراقبت از پوست، کاهش وزن، درمان آسم، بالا بردن سطح ایمنی بدن، کمک به کاهش وزن، کمک به کاهش علائم دوران قائدگی، کمک به افزایش امکان باروری و درمان سوزش معده.

خارمریم (نام علمی: Silybummarianum)

سرخار گل (نام علمی:Echinacea angustifolia)

سرخار گل گیاه دارویی دیگری است که به شکل علفی تا یک و نیم متر هم می تواند رشد کند و ساقه ای پر از انشعاب دارد که پرزهایی خشن و زبر دارند، این گیاه که گل هایی صورتی، قرمز ارغوانی، ارغوانی، زرد و نارنجی دارد در پیشگیری از سرماخوردگی نقش موثری دارد و می تواند به تقویت سیستم ایمنی بدن کمک کند، استفاده از گیاه سرخار گل التهاب های مختلف را برطرف می کند و می تواند به افزایش متابولیسم بدن کمک کند.

سرخار گل (نام علمی:Echinacea angustifolia)

گزنه (نام علمی: Urtica)

گزنه گیاهی از تیره گزنه ایان است که شکلی علفی دارد و برگ های آن پر از کرک هستند که مانند خار شما را می گزند، این گیاه در درمان مشکلات دستگاه تنفسی، درمان قندخون بالا، درمان اسهال، خلط های ناراحت کننده و درمان رماتیسم موثر است و می تواند شیر مادران شیرده را افزایش دهد، برای ضدعفونی کردن دهان و دندان می توانید از گزنه استفاده کنید، البته که ماسک های به دست آمده از این گیاه هم سرشار از خواص موثر است و می تواند آکنه و اگزما را درمان کند، علاوه بر این گزنه در کاهش ریزش مو تاثیر بسیاری دارد و می تواند حال عمومی بدن را بهتر کند.

گزنه (نام علمی: Urtica)

کنگر فرنگییا آرتیشو (نام علمی: Cynaracardunculus var. scolymus)

گونه کنگر فرنگی خاردار گیاهی است که در ایران با نام ارده شاهی هم شناخته می شود و بومی منطقه جنوب اروپاست، این گیاه که سرشار از خواص مختلف است برای افزایش ترشح صفرا و کبد تاثیر دارد و می تواند کبد را تقویت کند و امکان ابتلا به کبدچرب را کاهش دهد، علاوه بر این در کاهش کلسترول هم موثر است و سنگ کلیه را از بین می برد، برای کاهش تب، رماتیسم و یبوست می توانید از کنگر فرنگی استفاده کنید.

کنگر فرنگییا آرتیشو (نام علمی: Cynaracardunculus var. scolymus)

گیاه بوقناق یا باباخازن (نام علمی: billardieriEryngium)


بوقناق گیاهی سرشار از فواید مختلف است که علاوه بر درمان کم خونی و پاکسازی کبد می تواند پوست را از جوش های مزاحم پاک کند و امکان ابتلا به حملات قلبی را کاهش دهد، این گیاه که به شکلی علفی می روید پایاست و تا یک متر هم رشد می کند، گل هایی بنفش و منتهی به خار دارد و طبع آن گرم است، بهترین استان ها برای رشد این گیاه کردستان، آذربایجان، همدان، اصفهان و به طور کلی دامنه های زاگرس است.

گیاه بوقناق یا باباخازن (نام علمی: billardieriEryngium)

گیاه خواجه باشی (نام علمی: Dipsacus)


خواجه باشی که گیاهی یک تا دو ساله است برگ هایی مثلثی شکل و دراز دارد که با تارهای سوزنی پوشیده شده اند، از این گیاه برای کاهش فشارخون اولیه در بیماران تحت درمان با لوازارتان استفاده می شود و می تواند سنگ کلیه، بواسیر، یبوست و درد مفاصل را رفع کرده به تنظیم قائدگی های عقب افتاده کمک کند.

گیاه خواجه باشی (نام علمی: Dipsacus)

زردان خاردار


زردان خاردار که بیشتر در دامنه کوه می روید و مکان های مرطوب و سایه دار را دوست دارد گیاهی است که در ایران در اطراف تبریز، مناطق شمالی و حاشیه سفید رود، رودبار و در مسیر رشت و فومن می روید، این گیاه یک ساله است و برگ هایی پیکانی شکل و پوشیده از کرک دارد، از خواص آن می توان به خاصیت ادرار آور، ضد خنازیر و خاصیت التیام دهنده اشاره کرد، زردان خاردار به منظور رنگ کردن مو هم به کار می رود و به همین جهت در صنعت هم کاربرد دارد.

زردان خاردار

خارسنبل (نام علمی: Blepharis)


خارسنبل نام گیاهی علفی است که شاخه های کوتاه بالا رونده ای به صورت یک تا سه سنبله دارد و برگ های شاخه ای حائل سنبله های مستطیلی یا سرنیزه ای هستند، این گیاه که بیشتر در نواخی گرمسیر مانند جنوب فارس، هرمزگان و سیستان و بلوچستان رشد می کند خاصیتی مدر دارد و می تواند قوای جنسی را افزایش دهد، برگ های آن اشتها آور و قابض هستند و می توانند مشکلات روحی را هم کاهش دهند، از خارسنبل برای بندآوردن خون هم استفاده می شود.

خارسنبل (نام علمی: Blepharis)

عسل زولا (نام علمی: Eryngium)


زولا گیاهی اهل رطوبت است که در دامنه کوه ها رشد می کند و به همین دلیل در استان هایی مانند خراسان، گلستان، تهران، مازندران، سمنان، آذربایجان، قزوین، همدان، لرستان، زنجان، اصفهان و کردستان به فراوانی یافت می شود، این گیاه که برای زنبور عسل محبوبیت زیادی دارد می تواند بیماری های مربوط به کلیه و کبد را درمان کند و تاثیر بسیاری در کاهش درد مفاصل و استخوان ها دارد، عفونت دستگاه تناسلی را کاهش می دهد و می تواند از قلب در برابر بیماری های مختلف محافظت کند، عسل زولا ضد سرطان است.

عسل زولا (نام علمی: Eryngium)

کزنگ یا فیاله (نام علمی:Echinophoraplatylob)


کزنگ که بیشتر در کوه های مرکزی ایران رشد می کند گیاهی است که عطر قابل توجهی دارد و می تواند تا صد سانتی متر هم رشد کند، از جمله فواید این گیاه می توان به درمان مشکلات مختلف دوران قائدگی مانند درد، کاهش عفونت های قارچی بخصوص قارچ های پوستی، درمان اسهال و دل درد، کاهش اسپاسم بخصوص در دستگاه گوارش و بهبود عملکرد دستگاه گوارش اشاره کرد.

کزنگ یا فیاله (نام علمی:Echinophoraplatylob)

کاهوی وحشی (نام علمی: Lactucaserriola)


کاهوی وحشی که به آن کاهوی خاردار یا کاهوئک هم می گویند گیاهی زمستانی است که نهایت تا دو سال زنده می ماند و ساقه هایی سخت و توخالی دارد، این گیاه با برگ های بزرگ کاهو مانند تا 180 سانتی متر می تواند رشد کند و از مدت های مدیدی برای تسکین درد کاربرد داشته است.

کاهوی وحشی (نام علمی: Lactucaserriola)

گیاه تاتوره (نام علمی: Daturastramonium)


گیاه تاتوره گیاهی دارویی به حساب می آید که البته سمی هم هست و باید در مصرف آن احتیاط کرد و با روش های مناسب سراغش رفت، این گیاه خاصیتی ضد درد دارد و می تواند آستانه درد را بالا ببرد، علاوه بر این باعث کاهش عوارض داروهای شیمیایی هم می شود، البته توجه کنید که مصرف نابجای آن ضررهای جبران ناپذیری خواهد داشت، برای مثال خوردن جوشانده آن باعث از کار افتادن اعصاب ارادی انسان می شود و حتی مصرف بیش از حد آن باعث مرگ می شود.

گیاه تاتوره (نام علمی: Daturastramonium)

کوله خاس (نام علمی: Ruscus)


کوله خاس گیاهی مانند درختچه است که گل های کوچکی هم دارد، این گیاه که در ایران فقط یک گونه از آن به نام کوله خاس گرگانی پیدا می شود ضد التهابی قوی است و می تواند نارسایی های وریدی را کاهش دهد، افت ناگهانی فشارخون را کنترل می کند و در درمان بواسیر هم موثر است، البته مصرف زیاد آن عوارض خاص خود را دارد و برای افرادی که دیابت و کم خونی دارند هم مضر است.

کوله خاس (نام علمی: Ruscus)

اشنان یا علف شوره (نام علمی: Kali tragus)


اشنان یا علف شوره نام گیاهی علفی است که گونه های مختلفی دارد و در خوزستان به آن قاقله می گویند، از نام های دیگر آن می توان به حرض، اشنان گازران و خرءالعصافیر اشاره کرد، این گیاه خاصیتی ادرار آور دارد و می تواند استسقا را درمان کند، خاصیتی مسهل هم دارد و برای شستن لباس هم از آن استفاده می شود، مصرف 4 گرم از آن می تواند باعث عادت ماهانه شود، به طور کلی این گیاه برای باز کردن گرفتگی های مجاری هم مورد استفاده قرار می گیرد، البته نباید در مصرف آن زیاده روی شود.

اشنان یا علف شوره (نام علمی: Kali tragus)

زردینه خاردار (نام علمی: Xanthium spinosum)


زردینه خاردار نام گیاهی علفی و یک ساله است که گل هایی تخم مرغی یا مستطیلی دارد و در مکان های معتدل یا معتدل سرد رشد می کند که از خاستگاه های آن در ایران می توان به آذربایجان غربی، آذربایجان شرقی، خراسان، تهران، گرگان، گیلان و مازندران اشاره کرد، این گیاه که برای رنگ کردن مو به کار می رفته است التیام دهنده و قابض است و در کودسازی هم کاربرد دارد.

زردینه خاردار (نام علمی: Xanthium spinosum)
سوالات رایج


زنان باردار یا شیرده می توانند از گیاهان تیغ دار استفاده کنند؟

بستگی به گیاه دارد، افرادی که بیمار هستند یا در دوران بارداری و شیردهی به سر می برند بهتر است قبل از مصرف هر گیاهی با پزشک خود مشورت کنند.

گیاهان خاردار همگی طبع گرم و خشک دارند؟

خیر این گیاهان می توانند طبع های مختلف داشته باشند و در همه طبع ها وجود دارند.

5 پاسخ

  1. از مطالب بسیار آموزنده شما تشکر و قدردانی میکنم
    پیشنهاد می کنم : عکس تمام قد گیاه هم بگذارید
    سوال : اگر عکس گیاهی بفرستم میتوانید نام و مشخصات را برایم بفرمایید؟

  2. سلام بر شما
    بسیار عالی بود.
    اگر امکان دارد یک لیست تصویری از گیاهان هم تهیه کنید که با دیدن شکل آن و کلیک روی آن به مشخصات گیاه برسیم. اکثر افراد نام گیاهان را نمیدانند و نمی شناسند
    ممنون

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *