سبک زندگی انسان معاصر پر از مشکلاتی است که بدن او را تهدید می کنند، تاثیر استرس که در نتیجه افزایش تنش ها به وجود می آید در انواع بیماری ها مانند تیروئید بسیار زیاد است، برای اینکه از تیروئید در امان باشید باید تاثیر سبک زندگی در تیروئید را بدانید، در اینجا به بررسی چیزهایی که در زندگی ما به اشتباه وجود دارند و باعث بیماری تیروئید می شوند می پردازیم.
عطاری آنلاین سحرانا تولیدکننده انواع محصولات گیاهی، پودرهای گیاهی، عرقیات گیاهی، دمنوش ها و روغن های گیاهی میباشد.
تیروئید چیست؟
تیروئید نام یک غده درون ریز است که هورمون هایی در بدن ترشح کرده و وارد خون می کند، این غده به شکل پروانه است و محل قرار گرفتن آن جلوی گلو و روی نای، پایین تر از حنجره است.
هورمون هایی که تیروئید منتشر می کند بسیاری از ارگان ها و متابولیسم های بدن را تحت تاثیر قرار می دهند و ترشح غیرطبیعی آن ها باعث تغییر حال عمومی بدن شده و فرد را هم تحت تاثیر قرار می دهد.
چه عواملی در عملکرد غده تیروئید مشکل ایجاد می کنند؟
عوامل مختلفی ماننده داروها، بیماری های خودایمنی، کمبود مواد معدنی، شرایط روانی نامساعد و جراحی های ماژور می توانند باعث ابتلا به بیماری تیروئید شوند.
سبک زندگی چه ربطی به تیروئید دارد؟
سبک زندگی به تمام بیماری ها و مشکلات بدن شما ربط دارد، اگر موارد مختلف را از زندگی خود حذف یا چیزهایی را اضافه نکنید به خود ظلم کرده اید، در اینجا به چند عامل مهم در سبک زندگی شما اشاره می کنیم که عدم توجه به آن ها می تواند باعث ابتلا شدن به بیماری های مختلف تیروئید باشد.
تاثیر زندگی پر استرس بر عملکرد تیروئید
وجود استرس به هر شکلی که باشد مضر است، اگر از نظر جسمی یا عاطفی دچار مشکلاتی استرس زا هستید بهتر است آن ها را برای خود حل کنید، استرس طولانی مدت علاوه بر اینکه تعادل بدن و تیروئید را بر هم می زند در دیگر سیستم های بدن هم تاثیر منفی خواهد داشت.
افزایش فشار خون، افزایش ضربان قلب و احتباس ادرار در زمان استرس به بدن کمک می کنند تا غدد آدرنال را فعال کند، این وضعیت هر چه بیشتر ادامه پیدا کند مصرف مواد معدنی در بدن بیشتر می شود و در نتیجه توازن بدن به هم می خورد که برای غده تیروئید خبر خوبی نیست.
زندگی در شهرهای شلوغ و پر سر و صدا و تیروئید
محل زندگی شما بسیار مهم است و می تواند مواد معدنی مورد نیاز بدنتان را از تعادل خارج کند و در نتیجه عدم تعادل این مواد تعادل تیروئید هم به هم می خورد.
عناصر گروه هالوژن مانند فلوریدها، کلریدها و برمیدها به فراوانی در آب و غذای ما وجود دارند که می توانند جایگزین ید در تیروئید شوند و با جذب متابولیسم ید تداخل ایجاد کنند.
جایگزینی هالوژن در ید به معنی تداخل در کار غده تیروئید است و در واقع به معنی ساخته نشدن هورمون های تیروئیدی.
تاثیر تغذیه نامناسب در زندگی بر تیروئید
تغذیه بدن شما را می سازد، شما چیزی جز خوراکی هایی که می خورید نیستید، کمبود ماده ای در رژیم غذایی شما ممکن است قسمتی یا حتی کل بدن شما را دچار مشکل کند، سعی کنید با رژیم غذایی درست مواد معدنی را بی کم و کاست در اختیار بدن خود قرار دهید، زیرا عملکرد تیروئید به این مواد معدنی وابسته است.
نکته دیگر مصرف جیوه است که از طریق خوردن بیش از حد ماهی و آبزیان مختلف یا مواد مصرفی در پر کردن دندان ها (آمالگام) وارد بدن می شود و در عملکرد قسمت های مختلف بدن از جمله تیروئید موثر است، تاثیر سبک زندگی در تیروئید یعنی ما امروزه بیش از حد و نادانسته در معرض چیزهای مختلفی از جمله جیوه قرار داریم.
غذاهای فست فودی و آماده و نیمه آماده آسیب های بزرگی به حساب می آیند.
حتی دام ها و طیور که با هورمون ها و روش هایی سریع رشد می کنند در سبک زندگی ما مهم اند و بدن ما را تحت تاثیر قرار می دهند.
تاثیر زندگی کم تحرک بر تیروئید
زندگی ما که پشت کامپیوتر ها و میزها می گذرد مشکلات مختلفی برای ما دارد که به خاطر کم تحرکی است، اگر شغل شما شغلی کم تحرک است سعی کنید ورزش های مختلف یا حداقل پیاده روی را در برنامه خود قرار دهید.
تیروئید و کمبود ید
بدن شما بدون ید دچار مشکل خواهد شد و حتی منطقه زندگی هم در این اثر دارد، بلی کمبود ید به منطقه زندگی مربوط است و حتی نوع غذاها و نمک طعام را تحت تاثیر قرار می دهد.
زندگی با مصرف دخانیات و الکل
دخانیات را ترک کنید آن ها به تیروئید و عملکرد آن آسیب می زنند، احتمال ابتلا به گواتر و بیماری های خود ایمنی تیروئید با استعمال دخانیات پنج برابر افزایش می یابد، مصرف الکل هم می تواند باعث پرکاری تیروئید شود.
آلودگی محیط زیست و تاثیر زندگی در محیط های آلوده بر تیروئید
زندگی ماشینی و نابود کردن طبیعت باعث افزایش مس و جیوه مازاد در بدن اکثر افراد شده است که این دو عنصر با عناصر مورد نیاز تیروئید یعنی روی، سلنیوم و منگنز تداخل دارند، در نتیجه هورمون های غده تیروئید مواد مورد نیاز خود را به اندازه کافی دریافت نمی کنند.
بیماری های تیروئید
بیماری های تیروئید دارای انواع مختلفی است که میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
کم کاری تیروئید
این به این معنی است که تیروئید به اندازه کافی هورمون های لازم را تولید نمی کند و در نتیجه نمی تواند متابولیسم بدن را تنظیم کند، این بیماری باعث خستگی، ضعف، افزایش وزن یا افزایش مشکل در کاهش وزن، موهای درشت و خشک، میل جنسی کاهش یافته، چرخه قائدگی نامنظم، کم شدن حافظه، افسردگی، یبوست، گرفتگی عضلات و درد مکرر عضلات، عدم تحمل سرما، ریزش مو و پوست خشک و زبر می شود، جهت اطلاعات بیشتر و مقابله با این نوع بیماری میتوانید متن درمان گیاهی تیروئید کم کار را مطالعه نمایید.
سرطان مدولاری تیروئید
این سرطان در سلول های پارافولیکولار شروع می شود و باعث تولید هورمونی متفاوت به نام کلسی تونین می شود که ارتباطی با کنترل متابولیسم مانند هورمون تیروئید ندارد.
سرطان پاپیلاری تیروئید
شایع ترین سرطان تیروئید این نوع است که در آن بیمار تشخیص نمی دهد و به طور ناگهانی پزشک متوجه توده غیرطبیعی و بدون درد در نزدیکی تیروئید می شود و راه های درمان مختلفی مانند جراحی، درمان با ید رادیواکتیو و هورمون تراپی تیروئید دارد.
تیروئیدیت
تیروئیدیت درواقع التهاب غده تیروئید است که انواع مختلفی هم دارد و انواع مختلف آن درمان های متفاوتی هم دارند، گاهی این بیماری خاموش است و گاهی حاد که توسط پزشک تشخیص داده شده و درمان آن انتخاب می شود.
سرطان تیروئید: سرطان آناپلاستیک
از نادرترین انواع سرطان هم سرطان آناپلاستیک است که تومورهای آن به شدت کشنده اند، اوج آن در سن 65 سالگی و بالاتر است و در جوانان بسیار نادر است، در این بیماری امید به درمان زیاد وجود ندارد.
گواتر چیست؟
گواتر غده تیروئیدی غیر طبیعی است که متورم می شود و رشدی با گره های متعدد دارد، برخی از افراد مبتلا به این بیماری هیچ علامتی ندارند و برخی دیگر علائم تیروئید پرکار یا کم کار را دارند، این بیماری به علل مختلف به وجود می آید، مثل کمبود ید، بیماری گریوز، بیماری هاشیموتو، ندول های تیروئید، تیروئیدت و سرطان تیروئید.
سرطان هرتسل تیروئید
سلول هرتسل بافت تیروئید است که در زیر میکروسکوپ ظاهر متفاوتی دارد و از سلول فولیکولی بزرگ تر است، این بیماری بیشتر در افراد مسن پیش می آید.
پرکاری تیروئید
پرکاری تیروئید هم مشکل رایج دیگری است که در تولید هورمون های تیروئید تداخل دارد و قابل درمان است.
سوالات رایج
بیماری های تیروئید از چه سنی شروع می شوند؟
ابتلا به بیماری های کم کاری و پر کاری تیروئید به گروه سنی خاصی اختصاص ندارند و حتی ممکن است در دوران جنینی هم شروع شود.
چه کسانی باید آزمایش تیروئید بدهند؟
هر فرد باید پنج سال یک بار آزمایش تیروئید بدهد، افرادی که نشانه های این بیماری را دارند در خطر بیشتری قرار دارند و باید با فاصله های کمتری آزمایش بدهند.
عوامل ارثی در تیروئید نقش دارد؟
بله بسیاری از افراد با سابقه ای ارثی دچار بیماری های تیروئید می شوند هرچند افرادی که در خانواده خود سابقه این بیماری را ندارند به دلیل تاثیر سبک زندگی در تیروئید به این بیماری مبتلا می شوند.