نشاسته تاپیوکا

فهرست مطلب

نشاسته تاپیوکا نشاسته گیاهی است که از ریشه های ذخیره ای گیاه مانیوک به دست می آید و سرشار از کربوهیدرات های خالص، کمی پروتئین، فیبر و مواد دیگر است که جایگزینی برای گندم به حساب می آید و افرادی که به گلوتن حساسیت دارند می توانند از آن استفاده کنند.

نشاسته تاپیوکا

تاپیوکا را چطور درست می کنند؟

برای این کار مایع نشاسته ای حاصل از ریشه کاساو که آسیاب شده را فشرده می کنند و بعد از اینکه مایع نشاسته ای را از آن خارج کردند آن را در معرض گرما قرار می دهند تا آبش تبخیر شود، بعد از این کار پودر نشاسته ای به دست می آید که می توان آن را به شکل مروارید یا پوسته فراوری کرد.
رایج ترین شکلی که آن را فراوری می کنند به شکل مروارید است که در چای حبابی، دسر، پودینگ و مواد دیگر به عنوان غلظت دهنده استفاده می شود.

خاستگاه مانیوک

این گیاهی بومی منطقه شمال و مرکز غرب برزیل است که البته امروزه در سراسر آمریکای جنوبی طرفدار دارد و توسط استعمار گران پرتغالی به بیشتر مناطق آفریقا، آسیا و هند غربی راه یافته است، این گیاه در مناطق جلگه ای گرم به خوبی رشد می کند و نسبت به اکثر گیاهان غذایی راحت تر با خاک های فقیر وفق پیدا می کند.

ارزش غذایی

این نشاسته سرشار از کربوهیدرات، چربی، فیبر و پروتئین است و مواد مغذی مختلفی دارد، در یک فنجان از مروارید های خشک آن ۵۴۴ کیلو کالری انرژی وجود دارد، البته باید به این نکته توجه کرد که این آرد نسبت به آردها و غلات دیگر ارزش غذایی کم تری دارد، به همین جهت کاربرد اصلی آن تولید انرژی است.

کاربردهای تاپیوکا

این ماده استفاده های مختلف زیادی و به شکل های مختلف زیادی دارد که باعث می شود بتوان آن را گیاهی جامع دانست، این ماده در انواع غذاهای انسانی و حیوانی نقش دارد و در پارچه بافی و کاغذ سازی نیز استفاده می شود، در ادامه به بررسی دقیق تر کاربردهای مختلف این ماده می پردازیم.

صنایعی که تاپیوکا در آن ها به کار می رود:

به دلیل کاربرد زیادی که این نشاسته در صنایع مختلف دارد می توان دسته بندی های مختلفی از آن ارائه داد.

صنایع پارچه بافی

در این صنایع به منظور رنگ کردن پارچه از پاپیوکا استفاده می کنند، البته این تنها کاربرد آن نیست و ممکن است اندازه کردن پارچه نیز با آن صورت گیرد.

صنایع غذایی

در کارخانجات صنایع غذایی و شیرینی‌جات‌، در ساخت بستنی و قیف و نان بستنی، استفاده در ادویه های مخلوط ماسالا، تولید نشاسته تعدیل شد، درست کردن انواع ویفر و نودل در کارخانه ها از جمله کاربردهای این نشاسته هستند، علاوه بر آن از این ماده در صنایع تخمیری مانند آنزیم ها و تولید آبجو نیز استفاده می شود‌.

صنایع غذایی حیوانی

در غذاهای حیوانی مربوط به حیوانات خانگی معمولا از این نشاسته استفاده می شود، علاوه بر این به عنوان غذای ماهی نیز می توان از آن استفاده کرد که البته میزان مصرف آن سالانه ۴۰ درصد رشد می کند.

صنایع کاغذی

در درست کردن کاغذ، مخروط کاغذ و چسب نیز از این نشاسته استفاده می کنند.

صنایع دارویی

برای روکشی قرص ها و متلاشی شدن آن در بدن بعد از استفاده معمولا از پاپیوکا استفاده می کنند و از این جهت اهمیت زیادی در صنعت دارو سازی دارد.

صنایع دیگر

در صنایع ریخته گری آلومینیوم و چدن می توان از این ماده برای نگه داشتن دانه های ماده قالب سازی استفاده کرد، در صنایع تولید پیل های خشک یا باتری، صنعت لاستیک و اسفنج مصنوعی، ساخت مواد منفجره و در صنایع تولید تخته سه لا و چند لا نیز از این ماده استفاده می کنند.

استفاده از تاپیوکا در آشپزی

علاوه بر صنایع غذایی مختلف که می توانند به شکل های مختلف از این نشاسته کمک بگیرند مصرف این گیاه کاربرد خانگی نیز دارد و بسیاری از افراد از آن در آشپزی های خود استفاده می کنند، برای مثال برای پخت انواع پودینگ یا فرنی، در بین انواع نان های خامه ای و موارد دیگر می توان از آن کمک گرفت.
این نشاسته را می توان مدت زمانی طولانی پخت بدون اینکه خواص خود را از دست بدهد، فرآورده هایی که این نشاسته در آن ها وجود دارد معمولا کیفیت و خاصیت خود را وقتی که ماده غذایی کاملا یخ شده و یا دوباره گرم می شود حفظ می کنند، این گیاه بعد از پخته شدن به شکل ژله در می آید و شفاف است، در غذا نیز کاملا محلول است.
در انواع شکلات ها‌، بیسکوییت ها، کیک ها، ورمیشل ها، بستنی ها و مواد دیگر این نشاسته وجود دارد و باعث بهبود کیفیت این خوراکی ها می شود.

استفاده از تاپیوکا در آشپزی

خاصیت غلیظ کننده

پاپیوکا ماده ای غلیظ کننده است که از آن می توان برای غلیظ کردن کلوچه های میوه، سوپ ها، پودینگ ها، تهیه نان، سس ها و فرآورده های گوشتی کمک گرفت.

فرآورده های به دست آمده از تاپیوکا:

این ماده به شکل چای حبابی، مروارید تاپیوکا و آرد تاپیوکا در دسترس است.

چای حبابی

این چای از طریق پختن مروارید به دست می آید و برای درست کردن چای حبابی که نوشیدنی سرد و شیرینی است به کار می رود، چای حبابی یا بوبا با ترکیب کردن چای دم کرده با مراورید، شربت، شیر و تکه های یخ به دست می آید و در درست کردن آن معمولا از مروارید تاپیوکای سیاه استفاده می کنند.

آرد

آرد این گیاه را به سادگی در بازار می توانید پیدا کنید، این آرد ظاهر دلچسبی به غذا می دهد و باعث افزایش غلظت آن می شود.

مروارید

مروارید های این گیاه همیشه قبل از مصرف باید جوشانده شوند، برای جوشاندن آن ها باید یک قسمت از مروارید را با ۸ قسمت آب مخلوط کنید و بعد ترکیب آب و مروارید را بجوشانید، وقتی مروارید ها شناور شدند حرارت را تا حد متوسط کم کرده و ۱۵ تا ۳۰ دقیقه آن را نگه دارید و البته هم بزنید، بعد از این کار از روی حرارت برداشته و روی آن را به مدت ۱۵ تا ۳۰ دقیقه بپوشانید.

مروارید

فواید تاپیوکابرای رژیم های محدود

افرادی که مجبورند از موادی بدون گلوتن استفاده کنند و در نتیجه نمی توانند گندم و غلات را مصرف کنند می توانند به جای آن سراغ تاپیوکا بروند، این ماده جایگزین مناسبی برای محصولات با پایه گندم و ذرت است و می توان برای افزایش مواد مغذی در آن آن را با آرد بادام یا نارگیل ترکیب کرد.

ریشه کاسوا سرشار از نشاسته مقاوم است

از جمله فواید مهمی که می توان به این گیاه نسبت داد این است که نشاسته مقاوم فراوانی دارد، نشاسته مقاوم به تغذیه باکتری های مفید روده کمک می کند و می تواند از التهاب آن بکاهد، علاوه بر این باکتری های مضر را از بین می برد و تاثیر زیادی در بهبود گلوکز و متابولیسم انسولین، کاهش سطح قند خون بعد از غذا، افزایش حس سیری در افراد و مواردی از این قبیل دارد که باعث می شوند متابولیسم بدن بهتر شود، البته نشاسته مقاوم در ریشه بیشتر از پاپیوکا وجود دارد و به همین جهت تامین این نشاسته را می توان از راه های دیگری انجام داد مثل مصرف برنج، سیب زمینی پخته و خنک شده، موز سبز و حبوبات.

عوارض و موارد منع مصرف

مصرف این نشاسته عوارض خاصی در پی ندارد و تنها در صورت مصرف زیاد می تواند باعث چاقی شود، افرادی که دیابت دارند نیز باید دقت کنند زیرا این آرد سرشار از کربوهیدرات است و برای آن ها می تواند مشکل آفرین باشد.، بیشتر عوارض آن زمانی پیش می آیند که ریشه گیاه به درستی فراوری نشده باشد.

چرا درست فراوری شدت کاساو اهمیت دارد؟

ترکیبی سمی به اسم لینامارین وجود دارد که اگر ریشه به درستی فراوری نشود می تواند باعث ایجاد مشکل شود، این ترکیب در بدن به هیدروژن سیانید تبدیل می شود و شما را مسموم می کند، این باعث می‌شود که حتی بلع ریشه کاساو نیز خطرناک باشد زیرا مسمومیت سیانید باعث می شود که بیماری فلج به نام کنزو اتفاق بیفتد و اگر شدیدتر باشد باعث مرگ شود.
اپیدمی های کنزو در زمان جنگ یا خشکسالی در کشورهای آفریقایی به خاطر مصرف کاساو تلخ که خوب فراوری نشده بارها پیش آمده است، با این وجود این ماده را با روش های مختلفی از سموم پاک می کنند.

سوالات رایج:

چرا این نشاسته مهم تر از نشاسته معمولی است؟

علت این مسئله این است که این نشاسته خاصیتی ژله ای دارد و می تواند باعث سفت شدن مواد غذایی و افزایش حجم آن ها شود.

آیا نشاسته پاپیوکا چاق کننده است؟

تمام موادی که نام نشاسته با خود دارند چاق کننده اند و نباید در مصرف آن ها زیاده روی کرد.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *